Sidor

måndag 4 mars 2013

Mina maskiner och verktyg

Har blivit ombedd att skriva ett inlägg om vilka verktyg och maskiner jag använder mig av när jag syr, så här kommer ett sådant.

När jag börjar att sy ett plagg så ritar jag först ut söms-mån på tyget, antingen med en krita eller med en penna som försvinner 72 timmar efter att den ritas på, eller vid första tvätt. Dessa är köpta hos Bibbie textil.


För att veta exakt var jag ska rita eller mäta ut om ett plagg  ska förlängas etc. använder jag olika mät-verktyg  som linjal, måttband eller min kompis Evelinas favoritverktyg fiffikusen. 

Sedan är det dags att klippa eller skära ut plagget, mudden, kantbandet etc. Här är en bild på mina saxar de kommer från Myrins, Bibbie textil. Det är viktigt att aldrig klippa i annat än i tyg med tygsaxen.
Skärplattan och kniven kommer från Stoff och Stil
Sedan är det dags att sy, jag brukar börja sy med en overlock, denna Singer har jag lånat av svärmor. En overlock är mycket användbar om man vill sy i trikå eller andra stretchtyger, då den både siksackar syr rak-söm och skär kanten samtidigt, så den sparar in massa moment. 
Jag syr mest med fyra trådar, när jag är riktigt la byter jag bara den första av konerna då det bara är den som syns när jag vänt plagget. Här nedan är ett exempel på hur overlocksöm kan se ut.När det kommer till kantband, fållar etc. använder jag mig av min Huskvarna Viking, som jag fick av min mamma och pappa när jag fyllde 18. Jag är jättenöjd med denna maskin :)


När jag syr i trikå använder jag mig av tvillingnål så att sömmen blir strechig och plagget inte spricker om det töjs. Nedan är en bild på hur de kan se ut, den är inhandlad hos Bibbie Textil.


Här är ett exempel på tvillingsöm på ett kantband, fram och baksida.
När jag ska sätta i tryck-knappar annvänder jag en Prymtång från Bibbie Textil och knappar från 3exter


 Så här kan det se ut när det är knappat och klart:

 Hoppas det svara på frågan vilka maskiner och verktyg jag använder, kom gärna med frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar