Sidor

torsdag 8 november 2012

Omlottbody tutorial

Tänkte jag skulle göra en tutorial över hur en omlottbody kan sys. Mönstret är mitt eget som jag ritade när A var liten. Glömde storleksmärka det då, men mätte nu och det borde vara ca 62.

Det finns ett gratismönster att hämta på denna adressen om du inte vill göra ett eget:
http://nefertaricreations.com/download/Omslagsbody.pdf

Till denna omlottbodyn kommer jag att sy i en blommiga jerseyn från Tygskroten i Kinna och oranga  ribbad jersey från Stoff och Stil. Jag börjar med att lägga ut de delar som ska klippas mot vikt kant, sedan klipper jag ut de delar som ej ska klippas i dubbletter.Här nedan ser du alla delarna till omlottbodyn utklippta, se till att när du klipper delarna som ska vara omlott att du vänder delarna på rätt håll så det verkligen går att lägga dem omlott. När dessa delar är utklippta brukar jag använda mig av en skärbräda och rullkniv för att få så skarpa kanter som möjligt. Det går bra att använda sax med så klart!

  
 Nu har du alla delar du behöver för att börja sy.


Jag börjar med att mäta nedre delen av ärmen, detta gör jag för att veta hur mycket av kantbandet jag ska klippa till, Den är ca 16 cm. Eftersom jag vill att kantbandet ska dra ihop lite så minskar jag längden med 30%. Så jag klipper alltså 2 bitar som är ca 12 cm långa av kantbandet och nålar sedan fast dessa.
Sedan syr jag med tvillingsöm ca 1 cm in, att jag väljer tvillingsöm är för att jag vill behålla elasticiteten i sömmen. Jag gör här ett trevikt kantband, tycker egentligen att 4 vikt är snyggare men det blir mycket tjockare då. Hade jag valt vanlig raksöm hade ärmen blivit stum längs ned. Sedan klipper jag strax utanför sömmen, detta gör jag för att jag vill att det ska bli mindre tjockt ute vid handen.


 
Sedan viker jag tyget runt tvillingsömmen och nålar


 Sedan syr jag en tvillingsöm på maskinen, då kommer det se ut som bilderna nedan.

 Sedan mäter jag nederdelen av ryggstycket, mitt är ca 40 cm långt och jag vill även här att kantbandet drar ihop lite så jag minskar det med 30% igen, då blir det ca 28 cm. Jag nålar fast och syr precis på samma sätt som ärmen.


 


Nu är det dags att börja sy ihop bodyn därför nålar jag ihop axelsömmarna. Jag syr på overlock men man kan sy på en vanlig maskin med, bara man väljer en elastisk söm t.ex. sicksack eller fuskoverlock. Jag overlockar kanterna på de tre delarna som ska användas till knapparna.


 

  
Nu ska hela framstycket på bodyn kantbandas, så jag börjar med att mäta den rosa sträckan som syns på bilden. Min är ca 137 cm och jag vill att kantbandet drar ihop något så jag minskar det med ca 25% dvs. ca 102 cm. Detta nålas och sys fast på samma sätt som både ärm och nederdelen av ryggbiten.

  


Efter att framstycket är kantat ska sidsömmarna sys ihop, först nålar jag fast de 3 delarna för knapparna. Jag börjar ca 2 cm in vid ärmen med sömmen, detta för att få ett snyggt avslut som jag beskriver längre ner.Innan jag fortsätter delar jag overlockkedjorna nere vid benen och vid ärmarna enligt bild. Sedan knyter jag ihop trådarna och drar in dessa i sömmen med en nål. Detta gör jag för att sömmen inte ska gå upp vid användning.

 


Sedan syr jag med vanlig raksöm ihop ärmslutet. Jag delar på sömmen och nålar ut kanterna, efter detta vänder jag på ärmen och syr ner kanterna enligt bild.
 


Nu är sömnaden på själva omlottbodyn klar och den ska se ut ungefär som nedan.
Nu är det dags att sätta knappar i bodyn, detta gör jag med en prymtång från Bibbie Textil och vita knappar från 3exter.


När knapparna är på plats syr jag med små dolda stygn för hand upp själva luckan, detta så att knapparna inte ska skava mot bebisen.

Så nu är själva omlottbodyn klar för användning. Denna kommer att finnas till salu.

2 kommentarer:

  1. Vilken fantastisk handledning:) / Lotta

    SvaraRadera
  2. Jag blir inte riktigt klok på placeringen av tryckknapparna eller placeringen av de tre skyddslapparna för knapparna? Hur sätter du knapparna på den innersta omlottdelen som inte syns på bilderna?

    SvaraRadera